Thursday, May 7, 2009

24 TAHUN!

KARTUN PERTAMA
MEI 1985 - MEI 2009
13 jamadilawal 1430H - 08 mei 2009

Alhamdulillah, setelah sekian lama GALERI ni dibuat, akhirnya gua bejaya gak memasukkan entri yang pertama. Penantian berakhir! Terima kasih pada semua yang besabar lebih lapan bulan untuk menikmati apa yang ada dalam GALERI ni. Semenjak dilancarkan dan blum masuk apa-apa bahan, begitu ramai sekali sahabat yang melawat, singgah, memberi komen dan dah ada followers! Gua tekedu. Biar betul diorang ni. Gua tak buat apa-apa lagi. Apapun, terima kasih yo la.. buek susah-susah yo. Patut ke gua mintak maaf kerana begitu lama untuk memasukkan entri yang pertama?

Sebagai permulaan, gua nak cerita sket sejarah perjalanan hidup gua dalam mengejar impian untuk menjadi seorang kartunis dan karya pertama gua. Tak sukapun tak apa dengan kisah gua ni. Tak la best manapun.


Semuanya bermula masa gua di tingkatan satu. Masa acara suai kenal, cikgu yang masih blum gua kenal temasuk kengkawan baru yang blum gua kenal . Diorangpun blum kenal gua. Elok sangat la tu! Cikgu kelas menyuruh sorang-sorang kuar ke depan untuk mengenalkan diri dan memberitahu pasal CITA-CITA memasing. Yeah, CITA-CITA!


Tiba giliran gua… gua melangkah penuh yakin dan mempekenalkan diri. Ramai awek yang masih blum gua kenal menyalin nama gua. Heh! Gua tipu! Siapa la gua… uuu.. uuu…

Dengan tegas, yakin dan bergaya gua menyatakan pada guru dan semua kengkawan baru mengenai CITA_CITA gua. “ gua nak jadi seorang pelukis!’

Itu la yang gua kata, ucap, lafaz dan nyatakan pada semua tanpa merasa kesal, malu atau menyesal. Gua nak jadi pelukis.

Kenapa pelukis, pelukis apa?

Kerana bakat yang dipinjamkan Allah pada gua. Kebolehan gua melukis bermula sejak dari sekolah rendah lagi. Antara kengkawan, gua yang paling terer! Lukisan selalu nombor satu tapi pelajaran lain selalu nombor last! Uuu…uuu… Gua nak menafaatkan kebolehan ini sebaiknye. Kerana itu gua nak jadi pelukis. Dengan kebolehan ini gua jadi sangat suka melukis. Pada awalnye gua nak jadi pelukis KOMIK. Yeah, KOMIK! Bukan kartun.

Kenapa KOMIK?

Kerana pada permulaan, gua kenal, tahu dan datangnya semangat melukis bila melihat dan membaca komik-komik tempur tegar pahlawan Melayu di pasaran. Masa tu komik mendapat sambutan! Ini la puncanya. Terima kasih pada semua pelukis komik tanahair. Mereka antara penyebab gua jadi pelukis.

Kenapa tak jadi pelukis komik. Kata nak jadi pelukis komik. Apa dah jadi?


Memang gua nak jadi pelukis komik. Masa tu gua dah buat beberapa komik. Gua tulis dan lukis sendiri. Hantar ke Penerbitan Mediaseni tapi kena reject! Jangan ingat karya gua tak penah direject. Gua penah mengalami dan merasai pahit, pedih, pilu, hiba, sakit hati, sedih, benci, marah bila karya ditolak puluhan tahun yang lalu.

Kenapa direject?

Pasal tak best, buruk, hancur dan segala macam kelemahan lagi. Masa tu tiada siapa yang membantu gua. Tiada guru untuk bertanya, mendapat pandangan, mengkritik dan tempat rujukkan. Kawan-kawan kampung tidak banyak membantu. Diorang hanya mengangguk, tesenggeh-senggeh setuju dan suka dengan apa yang gua buat/lukis. “ Ekau memang terer lukih Gayour!” Tu yang diorang kata setiap kali melihat lukisan-lukisan gua. Tu la masalahnye bila hanya gua sorang yang terer melukis kat kampong. Rasa besar, gah dan hebat tak memasal. Semua tu hanya menjahanamkan sekiranya gua leka dan syok sendiri!

Dalam melukis kartun, gua melakukan semuanya sendiri. Memang susah. Gua ulangi… memang susah! Tu la pasal banyak kesilapan dan kelemahan yang gua lakukan. Rasa dah betul dah. Rupanya salah. Tu la pasal karya-karya gua direject pasal tak ada tok guru untuk berguru! Pada bakat-bakat baru hari ni, bersyukur la dengan segala kemudahan yang ada untuk belajar lukis kartun. Semua di hujung jari. Begitu la mudahnya untuk belajar. Gua cemburu! Bersukurlah. Untuk kemudahan semua yang beminat pasal kartun dan ingin belajar untuk melukis kartun dengan cara yang betul , gua berusaha membuat buku MELUKIS KARTUN CARA GAYOUR. Tak ada alasan lagi nak kata “ tak ada ke buku panduan melukis kartun buatan Malaysia?”. Saja mengada-ngada! Mungkin buku gua tak bagus, tak tepat, tak ditil penerangan atau contoh ilustrasinya, susah nak faham atau hilang akal dengan kandungannya, sila cari dan dapatkan panduan/rujukan dari kartunis lain. Gua tak kisah, yang penting korang berILMU!

Oh, yeah! Kenapa tak jadi pelukis komik?

Industri komik tanahair di awal lapan puluhan dulu tidak bersinar lama rupanya. Kegemilangannya berakhir dengan penutupan hampir semua syarikat penerbitan komik kerana kurang/tiada sambutan lagi pada komik-komik yang diterbitkan. Ini benar-benar mengecewakan gua yang sangat teruja untuk menjadi seorang pelukis komik. Punah harapan den! Kerana ini gua tidak berjaya menjadi seorang pelukis komik. Bukan kerana gua tidak berusaha tapi kerana tiada tempat/syarikat penerbitan untuk membeli dan menerbitkan komik gua.

Ke mana arah setelah tiada lagi syarikat penerbitan komik?

Gua benar-benar tetekan masa ni. Segala usaha gua seperti tiada makna. Dah la susah ya amat belajar melukis. Belajar sendiri melalui buku, majalah dan komik. Tetiba tak ada lagi syarikat penerbitan komik. ARGHHHHHH! Ia benar-benar satu “masa kegelapan” dalam sejarah hidup gua. Untuk mengubati jiwa raga yang gundah gulana, setiap petang gua akan lepak sendirian kat sawah temenung sambil melihat burung, menikmati angin petang dan melihat matahari tebenam… layan blues la apa lagi. HEH! Seni sangat la kononnye masa tu. Harharhar! Gua tak nak jadi doktor, kerani, akauntan, guru, pilot, peguam, akitek…. Gua nak jadi PELUKIS!

Impian gua rupanya tidak hanya tinggal impian. Ia akan jadi kenyataan. Semuanya kuasa dan perancangan dariNya yang tidak gua ketahuai. Kuasa tuhan, gua ada sorang kawan sekampung yang abangnya merupakan seorang kartunis kat majalah Geli Hati masa tu.
Beliau mengenalkan gua pada bradernya yang pulang bercuti dan guapun berguru dengan beliau. Dialah guru pertama gua. Dialah yang mengajar dan memberitahu gua perkara asas mengenai kartun. Walau hanya perkara-perkara asas, ia sangat berharga. Kerana semuanya bermula dari satu dua tiga, alif ba taa, one two three…

Dia adalah KUTIL YOYO. Guru yang sangat gua hormati. Terima kasih brader! Budi baik brader menjadi ingatan disepanjanag hayat. Moga brader sihat, selamat, berjaya, diberkati dan dirahmati Allah sentiasa. Tidak menjadi kesalahan kerana korang tak kenal, tak penah dengar nama atau melihat karya-karya beliau.

Setelah mengenalinya gua betambah semangat melukis kartun. Harapan gua tak punah. Sinar cerah berada di hadapan! Gua hanya mengalihkan minat dan cita-cita dari pelukis komik ke pelukis kartun. Gua tetap melukis!

Dengan adanya guru, karya-karya gua mula dikritik, dihina, dipelekeh, dicaci, dikeji dan direject oleh brader Kutilyoyo masa proses belajar. Ia sangat menyeronokkan bila ada yang ahli dan memberi pandangan.

Setelah merasa terseksanya jiwa raga kerana direject, terpaksa ubah itu dan ini, akhirnya kartun gua diterima dan disiarkan buat kali pertama dalam majalah GELIHATI keluaran bulan MEI 1985, DUA PULUH EMPAT TAHUN yang lalu! Syukur pada tuhan. Bermula dari sini gua tidak berpaling lagi dan sejarahpun tercipta…Inilah karya PERTAMA gua dalam industri kartun tanahair. Buruk, tak cantik, hodoh? Yeah! Katakan apa saja mengikut kehendak hati. Gua tak kisah, gua tak marah kerana ini adalah kebanggan gua setelah gigih berusaha dengan tegarnya untuk mencapai dan menjadikan impian kenyataan. Karya ni menjadi sejarah penting dalam hidup gua. Bumi terasa begoyang dan pandangan menjadi kelam kali pertama melihat karya ini disiarkan dalam majalah GELI HATI dua puluh empat tahun yang lalu! Gua tak percaya. Gua menggelengkan kepala tidak percaya, gua pejamkan mata... dan ia adalah benar. Itu la nikmat, itu la keseronokan yang sangat manis bila dikenang! DUA PULUH EMPAT TAHUN telah berlalu. Huh! Lamanye... korang buat apa masa ni?


Tahun 1985 merupakan tahun yang hebat dalam perjalanan hidup gua. Masa ni, muzik rock/metal baru memulakan Zaman Emas Kegemilangannya. Kartun pertama gua disiarkan pada tahun ini. Gua berkongsi masa, tahun dan kegemilangan itu bersama. Ayuh kita tengok peristiwa-peristiwa hebat yang berlaku pada industri muzik metal dunia pada tahun 1985!

-Monsters Of Rock Castle Donington – ZZ Top, Magnum, Marillion, Bon Jovi, Ratt, Metallica

-Metal Hammer Festival – Festival Metal Hammer pertama yang membariskan Metallica,Venom, Wishbone Ash, Heavy Pettin, Warlock, Pretty Maids, Running Wild, Tyran Pace, Restless, Savage Grace, Nazareth

-Live Aid – Konsert yang bertujuan untuk mengumpul derma/dana untuk membantu mangsa kebuluran di Afrika. Dalam konsert ni Ozzy Osbourne telah begabung semula dengan Black Sabbath setelah tujuh tahun tidak bersama dan membawa lagu Iron Man dan Children Of The Grave Begitu juga dengan Jimi Page dan Robert Plant yang menghidupkan semula Led Zeppelin dalam konsert Live Aid ni. Hebat! Paling happening band Status Quo yang mempersonakan seluruh dunia dengan lagu “ Rockin’ All Over The World”.

-Ronnie James Dio memulakan rakamkan projek metal Hear N’ Aid – We’re Stars pada 20 dan 21 Mei 1985 untuk membantu mangsa kebuluran di Afrika. Projek ini membariskan ramai rockers dari Judas Priest, Motley Crue, Quiet Riot, Twisted Sister, Blue Oyster Cult, Dio, Dokken, Y&T, Rought Cutt, Queensryche, Ozzy Osbourne Band, Night Ranger, Giuffria, W.A.S.P., Spinal Tap, Ted Nugent, Whitesnake, Vanilla Fudge, Journey, Iron Maiden dan gitar hero Yngwie Malmsteen. Projek ini adalah sebagai jawapan pada projek pop Live Aid yang dianjurkan oleh Bob Geldof. Ronnie James Dio berkata “ projek ni membuktikan bahawa kami golongan metalhead juga prihatin dengan apa yang berlaku di Afrika. Ini adalah sumbangan kami”. Setelah dilancarkan, projek ini telah berjaya mengumpul dana sebanyak US1000,000 pada tahun 1987.

-Drummer Def Leppard, Rick Allen hilang tangan kiri dalam kemalangan kereta.

-Rock In Rio – Konsert rock terbesar di dunia pernah dianjurkan buat kali pertama yang membariskan banyak band rock dunia. Antaranya Whitesnake, Iron Maiden, AC/DC, Scorpions, Queen, Yes, Nina Hagen, Ozzy Osbourne, Rod Stewart. Edisi pertama Rock In Rio berlangsung di Rio de Janeiro, Brazil. Lebih 1.5 juta orang telah datang menyaksikan pesta konset rock terbesar ni!

-David Lee Roth keluar dari Van Halen

-Wrestlemania ( WWF masa ni ) yang pertama telah dilancarkan. Hulk Hogan bersama Mr.T menewaskan gandingan Roddy ‘Rowdy’ Piper dengan Paul Orndoff.

Antara album rock/metal hebat yang menjadi sejarah dalam industri muzik dunia yang dikuarkan pada tahun 1985 bersama kartun gua, HEH!. Antaranya;

AC/DC – Fly On The Wall
Anthrax – Armed And Dangerous
Anthrax – Spreading The Disease
Accept – Metal Heart
Armored Saints – Delirious Nomad
Aerosmith –Done With Mirrors
Autograph – Turn Up The Radio
Asia – Astra
Alcartrazz – Disturbing The Peace
Bathory – The Return
Bon Jovi – 7800 Fahrenheit
Blind Guardian – Lucifer’s Heritage
Blind Fury – Out Of Reach
Bad Company – 10 From 6
Blue Oyster Cult – Club Ninja
Celtic Frost – To Mega Therion
Cobra – Warrior Of The Dead
Dokken – Under Lock And Key
Dire Straits – Brothers In Arm
D.R.I. – Dealing With It
Destruction – Infernal Overkill
Dio – Sacred Heart
Dark Lord – State of Rock
Exodus – Bonded By Blood
Earthshaker - Passion
Fates Warning – The Spectre Within’
Grave Digger – Witch Hunter
Helloween – Helloween
Helloween - Walls Of Jericho
Horizon – Master Of The Game
Iron Maiden – Live After Death
Icon – Night of The Crime
Kiss – Asylum
Keel – The Right To Rock
Loudness – Thunder In The East
Lizzy Borden – Love You To Pieces
Megadeth – Killing Is My Business and Business Is Good
Motley Crue – Theatre Of Pain
Nasty Savage – Nasty Savage
Omen – Warning Of Danger
Overkill – Feel The Fire
Pantera – I’m The Night
Possessed – Seven Church
Pentagram – Pentagram/Relentless
Queen – The Complete Works
Running Wild – Branded And Exiled
Ratt – Invasion Your Privacy
Rage – Depraved To Black
Rought Cutt – Rought Cutt
Rush – Power Windows
S.O.D. – Speak English Or Die
Slayer – Hell Await
Sepultura – Morbid Virsion
Sacrefice – Torment In Fire
Stryper – Soldier Under Command
Savatage – Power Of The Night
Sodom – Obsessed By Cruelty
Scorpions – World Wide Live
Twisted Sister – Come Out And Play
Tony McAlpine – Edge Of Insanity
The Cult – Love
The Gods – I’ll Get You Rockin’
The Misfits - Legacy of Brutality
Uriah Heep – Equator
U.F.O. - Misdemeanor
Virgin Steele – Noble Savage
Venom - Possessed
Warlock – Hellbound
Waysted – The Good The bad The Waste
W.A.S.P. – The Last Command
Whiplash – Power And Pain
Warrior – Fighting For The Earth
Yngwie Malmsteen Rising Force – Marching Out
Yesterday & Today – Down For The Count
ZZ Top - Aftreburner

Tak ketinggalan di tahahair kita, beberapa peristiwa besar dan hebat telah berlaku pada tahun 1985 dan menjadi sejarah seperti;

Search – Cinta Buatan Malaysia
Sweet Charity – Berita Gempar
Blues Gang – Sakit Sakit Sakit
Pembukaan rasmi kilang kereta nasional dan pelancaran Proton Saga.
Pembukaan Jembatan Pulau Pinang.

Gua berkongsi peristiwa-peristiwa hebat ni dengan kartun pertama gua 24 tahun yang lalu!


maaf pada semua kerana begitu lama menunggu...


enjoy!